Ga naar de inhoud
Francien, midden, bij publieksprogramma van FairJobs. Foto: Sas Schilten
Francien, links, op bezoek bij Straatpastoraat Den Bosch. Foto: Miyuki Okuyama

Francien Winsemius volgt Monique van de Wijdeven op als zakelijk leider. Francien werkte eerder voor maatschappelijke organisaties. Haar netwerk en ervaring zet ze nu in voor de Academie voor Beeldvorming, met als doel meer aandacht, geld en impact. Van harte welkom, Francien!

FairJobs
Francien is niet helemaal nieuw. Ze stond met Klaas Burger aan de wieg van FairJobs, ons Nederlands-Bulgaarse coöperatieve uitzendbureau in oprichting. Francien: “In FairJobs onderzoeken we wat eerlijk werk is, samen met mensen die hier in Nederland arbeidsmigranten worden genoemd.” Klaas zocht contact toen Francien voor FairWork werkte, een organisatie die zich inzet voor het bestrijden en voorkomen van arbeidsuitbuiting. “Hij wist meer over de problematiek rond arbeidsmigratie dan de gemiddelde journalist. Dat maakte indruk. Toen Klaas voorstelde om zelf een eerlijk uitzendbureau op te richten was mijn eerste reactie: ‘Natuurlijk niet!’ Maar ik realiseerde me dat het niet voor niets zo’n stellige reactie opriep. Wat als we onderzoeken hoe het echt anders kan? Zo ontstond onze samenwerking.”

Dubbelrol
Samen met de artistieke leiding wordt Francien verantwoordelijk voor de organisatie. En ze blijft actief in projecten. Francien is blij met deze variatie: “Ik werk graag voor een kleine organisatie waarin ik verschillende posities kan bekleden.” Toen de functie van zakelijk leider vrij kwam voelde dat als een logische stap: “Ik ga de zakelijke kant van de organisatie verder uitbouwen. En ik ga werken aan breder draagvlak. Er zit zoveel kwaliteit in de projecten. De Academie voor Beeldvorming verdient een groter bereik.”

ik realiseerde me dat het niet voor niets zo’n stellige reactie opriep

Dit past
Naast haar functie bij de Academie voor Beeldvorming runt Francien – ooit opgeleid als journalist – een eenvrouwszaak in media- en communicatieadvies in Utrecht, waar ze woont met haar man en drie zoons. Thema’s als mensenrechten, duurzaamheid en dierenwelzijn zijn belangrijk voor Francien. “Ik wil maatschappelijke verandering creëren in verbinding met wie ik ben. De aanpak van de Academie voor Beeldvorming geeft hier alle ruimte aan. Dus dit past bij mij.”

“Los van alle serieuze onderwerpen, vind ik de lol die we maken ook belangrijk! Zoals er afscheid genomen werd van Monique en hoe warm je hier op een werkdag wordt verwelkomd, daar kijk ik telkens weer naar uit.”