Ga naar de inhoud
Zelfportret van Monique van de Wijdeven.

‘You’re Too Good To Go hun – It’s the seven years-itch.’ Gekscherend schreef collega Malou een songtekst op Kids van Young Gun Silver Fox voor het afscheid van Monique van de Wijdeven. Als zakelijk leider vertrekt Monique bij de Academie voor Beeldvorming, maar niet zonder terug te blikken op zeven vette jaren. 

De functie van zakelijk leider bij de Academie voor Beeldvorming was er voor Monique een vol variatie: “Hier leerde ik samenwerken. In de groei van een organisatie is het interessant om te leren wat je verantwoordelijkheden zijn. Hoe je jezelf verhoudt tegenover de -in ons geval vaak kwetsbare- ander. Zakelijke leiding gaat over het veilig en verantwoordelijk inkleden van een organisatie en het bewaken van kennis die moet blijven terugstromen als projecten op zichzelf gaan draaien. Ik ben dankbaar dat ik onderdeel van deze processen mocht zijn.”

🎶 It’s the seven years-itch!
Klaar met btw (Bee Tee Wee) yeah 🎶

Tranen
Aan het project Camping Kafka, in haar begintijd, koestert Monique mooie herinneringen. “Het was een tijd van alles samen uitvinden met het toen nog kleine team. Tijdens de presentatieweek van deze installatie over het noodgedwongen wonen op campings, werd Klaas voor het eerst vader. Samen met de stagiair en een assistent kreeg ik de opbouw bij Graphic Matters festival voor elkaar, Klaas kon zo invliegen voor de presentatie. Dat we de klus op die manier klaarden gaf een goed gevoel en staat symbool voor hoe we als team met elkaar omgaan. We dragen het werk samen en we zijn transparant en eerlijk tegen elkaar. Bij het wekelijkse teamoverleg gaat het net zoveel over onze gevoelens en ervaringen en hoe het thuis gaat, dan over de to do’s. Regelmatig vloeien er tranen en dat ervaar ik als iets positiefs.” 

Camping Kafka installatie bij Graphic Matters in Breda. Foto: Mike Harris

Muurtjes afbrokkelen
Monique leerde de ontwapenende communicatie binnen het team, ook toepassen in de samenwerking met anderen. “Op zakelijk vlak spelen er altijd verschillende belangen. Je kunt ervoor kiezen om het daar niet over te hebben en gewoon aan de slag te gaan, of je stelt jezelf kwetsbaar op door gevoelens bespreekbaar te maken. Op die manier brokkel je muurtjes af, waardoor er een heel andere samenwerking ontstaat. Een mentaliteit die ik ook inbreng bij andere opdrachtgevers.” 

Naast haar werk bij de Academie was Monique onder andere actief in marketing bij BredaPhoto en We Are Public. “Ik vind het fijn dat ik als zzp’er de ruimte heb om verschillende projecten naast elkaar te doen, ze voeden elkaar. Tijdens een opdracht voor een muziekfestival wilde de organisatie in de ticketverkoopstrategie van een concert met Syrische artiesten, Syrische mensen uitnodigen. Zo werkt dat niet, legde ik uit. Bij de Academie voor Beeldvorming leerde ik hoe je doelgroepen betrekt en samen een programma ontwikkelt waardoor die mensen geen publiek zijn, maar betrokkenen.” 

Collega Klaas: “Monique organiseerde de hele zakelijke basis onder onze financiën en droeg bovendien heel veel producties mee. En dan moet je niet vergeten dat haar werk stressvol is, soms heel technisch en niet de publieke aandacht krijgt die er voor de inhoudelijke kant van de producties is. Ik gun Monique van harte dat ze meer tijd krijgt om aan haar eigen artistieke praktijk te werken, te fotograferen, te reizen en ook om meer te zijn waar ze sinds enkele jaren woont.”

🎶 In the nature of Heerewaard
Is de frisse lucht altij daar
In de modder en regen
Kan onze Mo op zoek naar het vuur 🎶

Tijd voor een ‘simple life’
Tweeënhalf jaar geleden verhuisde Monique naar Heerewaarden, een dorpje tussen Maas en Waal. Als fotograaf werkt ze met persoonlijke thema’s, zoals het zoeken naar veiligheid en de behoefte om ergens onderdeel van te zijn. Ook haar transitie naar het platteland legde ze vast in een fotoserie. Monique: “Ik ben anders gaan leven, mijn focus ligt nu op mijn nieuwe thuis. Ik wil deze nieuwe ruimte delen met andere creatieven. Een paar jaar geleden pakte ik mijn fotografiepraktijk weer op en ik organiseer reizen naar fotofestivals. Hierin ga ik meer tijd investeren. En in het dorpsleven, ons schuurtje dat we willen opknappen tot een verblijf voor gasten en kunstenaars. Het zit in mijn aard om te ondernemen, te organiseren en mensen samen te brengen. Dankbaar voor alle ervaringen bij de Academie voor Beeldvorming ga ik nu meer voor mezelf ondernemen, op deze plek komen nieuwe kansen samen.” 

Eigen beeld uit Monique’s boek Between two rivers.
🎶 We laten je los 
Met een zwaar gemoed yeah
The seven years-itch
Het is tijd om nu te gaaaahaaaaahaaaaan….
Bye bye schat je 🎶