Ga naar de inhoud
Foto: Mike Harris
Foto: Mike Harris
Foto: Mike Harris

Waarom ben je gevlucht? Waar is je familie nu? Was je familie fout in de oorlog? Wat is het verschil tussen een herinnering van enkele jaren oud en van 75 jaar geleden? De Academie voor Beeldvorming presenteert U Bent Hier, een ervaring voor twee personen over vluchten en vrijheid.

Meer over het project U Bent Hier

“Toen kwam ik hier. In het kamp in Rosmalen. We sliepen met heel veel mensen in een grote tent. Ik wist niet eens dat ze in Europa zulke tenten hadden.
“Och jongen, ga in de zomer maar eens op campings kijken. Niks voor mij hoor zo’n tent, ik wil iets meer luxe.”

U Bent Hier wordt op 26 oktober 2019 om 20:30 uur gepresenteerd tijdens de viering van 75 jaar vrijheid bij Babel in ‘s-Hertogenbosch en is het resultaat van een langlopend actieonderzoek in samenwerking met (voormalige) bewoners van de noodopvang in Rosmalen. Want oorlog blijft altijd dichtbij. Het delen van elkaars verhalen vormt hier de ingang voor herkenning.

Noodopvang
De voorbereidingen voor U Bent Hier startten in 2015 met deelname aan de commissie die zocht naar een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum in ’s-Hertogenbosch. In 2016 opende in samenwerking met bewoners van de noodopvang in Rosmalen een pop-up restaurant, eerst op de Tramkade en vervolgens op verschillende plekken in de stad. De gesprekken tijdens de maaltijden zijn geregistreerd in een verhalendatabase en vormden de basis voor de gescripte dialogen uit U Bent Hier.

Terras of café
Vanaf 27 oktober 2019 is U Bent Hier als een ervaring voor twee personen verkrijgbaar bij VVV ’s-Hertogenbosch. Gebruikers worden uitgenodigd om de publicatie mee te nemen naar een terras of café en de teksten samen hardop te lezen. In de schoenen van Aaron, Emma, Hetty of Amir leren de lezers elkaar kennen en voelen ze wat een gesprek kan betekenen. De opbrengst gaat naar het Bossche initiatief More Than Refugees en steunt zo de bijdrage van nieuwkomers aan de samenleving.