Ga naar de inhoud
Beeld: Monique van de Wijdeven
Beeld: Monique van de Wijdeven
Beeld: Monique van de Wijdeven

Wat kan je doen om nieuwkomers thuis te laten voelen? Wanneer worden zij als volwaardig mens gezien? Een zoektocht van een aantal jaar resulteert in de publicatie U Bent Hier. Deze is te koop in het VVV ‘s-Hertogenbosch en met de aankoop daarvan steun je More Than Refugees, een belangrijke partner. Een gesprek met Samah Rajab, bouwkundestudent en coach bij de stichting.

Meer over het project U Bent Hier

Intermediair
More Than Refugees is ontstaan in het asielzoekerscentrum in Rosmalen. “Veel jonge mensen die daar komen kunnen geen Engels, waardoor het lastig is om met de medewerkers te kunnen communiceren. Khaldoun, Ihab en Sami zijn toen begonnen met het organiseren van activiteiten en traden op als intermediair en tolk.”

Samah vertelt verder, “Ik sloot aan in 2017, More Than Refugees was toen onderdeel van Divers (nu Farent). Wij kregen daar een training voor life coach, om jongeren te begeleiden en workshops te geven. Het idee was om uiteindelijk een eigen inkomen uit te genereren, maar dat bleek lastig omdat wij geen professionals zijn. We werken nu als vrijwilligers, maar willen wel kwaliteit leveren.”

Verhalen delen
“U Bent Hier hebben we twee weken geleden voor het eerst in een workshop gebruikt. In tweetallen lazen mensen de teksten aan elkaar voor. Je voelt dan echt wat een personage heeft ervaren. Een aantal fragmenten zijn voor mij heel herkenbaar, vooral in het verhaal over Amir, hij komt ook uit Syrië. Daarnaast hoor ik vaak mensen vertellen over de reis op zee, over hoelang ze hun familie al niet hebben gezien.”

De naam van More Than Refugees komt voort uit het verlangen om te ontsnappen aan het eenzijdige beeld rondom vluchtelingen. “Vaak geven mensen complimenten dat ik het best goed doe voor iemand die pas vier jaar in Nederland is. Dat is niet per se negatief, maar ik voel het wel.” U Bent Hier nuanceert de achtergronden van de personages en is een gesprek van mens tot mens.

Blijven leren
De opbrengst van U Bent Hier gaat naar More Than Refugees. “We willen met het kernteam een cursus volgen, hoe kunnen we ons beter presenteren? Hoe kunnen we goede begeleiding geven? We moeten ons als stichting blijven ontwikkelen.”