Ga naar de inhoud
U Bent Hier, 2015. Foto: Mike Harris
Drag Up Family, 2022. Foto: Sas Schilten
Nieuwjaarsborrel, 2018. Foto: Mike Harris

Deze maand neemt de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch een beslissing over het nieuwe atelier- en broedplaatsenbeleid. De Academie voor Beeldvorming is blij met dit nieuwe beleid. Contact tussen kunstenaars en Bosschenaren neemt toe. Startende makers vinden makkelijker een werkplek. En er komt meer doorstroming in de beperkte atelierruimte.

In de praktijk van de Academie voor Beeldvorming zijn kunst en cultuur een kruispunt waar mensen die zoeken naar maatschappelijke verandering en kunstenaars met elkaar samenwerken. We hebben onze uitvalsbasis op de Tramkade daarom georganiseerd als een gedeelde werkruimte en werkplaats. Van hieruit werken we in ‘s-Hertogenbosch op allerlei plekken, bijvoorbeeld in De Groote Wielen, op Camping Dierenbos, in de Hambaken, De Kruiskamp, Jongerencentrum Zuid, Huis73, Willem Twee Kunstruimte, stadskantoor en Verkadefabriek.

We werken samen met allerlei Bosschenaren, kunstenaars, instellingen, ondernemers en beleidsmakers. Helaas merken we dat culturele podia en ateliercomplexen door sommigen als ontoegankelijk worden ervaren. We hopen dat nieuw beleid hier verandering in brengt. Want als het lukt om inwoners, kunstenaars, culturele en maatschappelijke organisaties gelijkwaardig ruimte te bieden, ontstaan er pas echt kansen. Kunst is een krachtig instrument als ze voor iedereen toegankelijk is.

Op de foto’s hierboven zie je ter illustratie hoe verschillende groepen mensen gebruik maken van onze huidige ruimte. Zo runden we een tijdelijk restaurant op de Tramkade met bewoners van de toenmalige noodopvang in Rosmalen. De mannen tillen de inkopen op de trap naar boven. We nodigen daarnaast graag ons netwerk uit, zoals bij een nieuwjaarsborrel. Verder wordt er volop met glitters gestrooid door de Drag Up Family, die regelmatig gebruik maakt van de benedenruimte.