Ga naar de inhoud

Hoe kan je eerlijk, veilig en gezond werken in Nederland? Op het festival Van Wie is de Economie? (Den Bosch, 5-22 oktober 2023) gaat de filminstallatie FairJobs in premiere. Bij de installatie vindt publieksprogramma plaats op 13, 18 en 19 oktober. FairJobs is een Bulgaars-Nederlandse actieonderzoek naar eerlijk werk.

Meer over het project FairJobs

FairJobs deel 1 – Isa’s Dream en deel 2 – Don’t look a gift horse in the mouth zijn samen met andere werken te zien in de Willem Twee Kunstruimte, Boschdijkstraat 100 in Den Bosch (toegang gratis). In de film van ruim 30 minuten maak je kennis met Isa, uit Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije. Is hij bereid om in Nederland te komen werken? Samen met 50 Nederlandse professionals uit het veld van arbeidsmigratie, uitzendbureaus en economie-onderzoek verkent hij zijn mogelijkheden.

Publieksprogramma
Vrijdag 13 oktober, 13:00 – 16:00 uur – Bedrijfsplannen voor het eerlijkste uitzendbureau van Nederland. 100 studenten presenteren hun kijk op eerlijke bedrijfsvoering in de uitzendbranche. Dit programma komt tot stand in samenwerking met Godelieve Spaas, Lector Economie als gemeengoed bij Centre of Expertise Brede Welvaart & Nieuw ondernemerschap en de de opleiding Ondernemerschap en Retail Management (beiden Avans Hogeschool).
Locatie: start in Willem Twee Kunstruimte, presentaties in Werkwarenhuis (Tramkade 20-24, Den Bosch).

Woensdag 18 oktober, 13:30 – 17:00 uur – Het eerlijkste uitzendbureau?
* Terugblik. Wat is er gebeurd sinds 18 oktober vorig jaar? Aan het eind van dit voorjaar kreeg Isa als eerste lid van FairJobs een baan aangeboden. Toen wilde Isa niet migreren. In plaats daarvan werd hij grootvader. Hoe zit het met zijn droom om weer een eigen paard te hebben?
* Vooruitblik (wat gaan we doen in 2024?): pilotplan. Samen met business coach Kim Kiszelnik en met ondersteuning van Stichting Doen heeft Fair Jobs een businessplan en een pilotplan kunnen ontwikkelen. Wat zijn de activiteiten voor 2024? Ook ontmoeten we drie inleners die zouden willen samenwerken met Fair Jobs.
* Reflectie van Godelieve Spaas.
Locatie: start in Willem Twee Kunstruimte, vervolg in Werkwarenhuis.
Meedoen? Stuur een mail naar info@fairjobs.eu.

Donderdag 19 oktober, 10:00 – 17:00 uur – werkbezoek (op uitnodiging)
Hoe kijken Bulgaarse arbeidsmigranten aan tegen de plannen van FairJobs? Hoe hebben ze zich voorbereid op arbeidsmigratie en wat gebeurde er toen ze in Nederland aan het werk gingen?
19:30 – 21:30 – Hoe bereidde je je voor op de komst naar hier en wat gebeurde er vervolgens?
Gesprekken met mensen die hier zijn als arbeidsmigrant.
Locatie: wordt nog bekendgemaakt.
Meedoen? Stuur een mail naar info@fairjobs.eu.

Tijdens het festival werken studenten journalistiek (Fontys Hogeschool) aan journalistieke producties over FairJobs en arbeidsmigratie.