Ga naar de inhoud

Wil je als oudere geassocieerd worden met geraniums? Hoe ervaar je ouder worden? Zou je voor één dag fotomodel willen zijn? Fotograaf John van Hamond en artistiek leider Malou van Doormaal liepen met bewoners en één van de geportretteerden langs de raamexpostie Lang Leve…! in Den Bosch Zuid.

Meer over het project Lang Leve…!

Bij Jumbo Broeren en op de Pettelaarseweg 206-292 hingen drie fotoseries achter de ramen. Imke Panhuijzen, Nenah Gorissen en John van Hamond bevroegen in samenwerking met Bosschenaren de beeldvorming rondom oud worden in het kader van actieonderzoek Lang Leve…! in 2019. Hoe reageren oudere bewoners uit Den Bosch Zuid hierop? Herkennen zij zich hierin of juist niet?

Geraniums
“Ik zou me hier niet voor laten lenen hoor!”
Stellig distantiëren een aantal bewoners zich van deze fotografie.
“Ik ben veel te actief om achter de geraniums te gaan zitten.”
Binnen de fotografie van Nenah komt haar werk als autonoom fotograaf en als schoolfotograaf samen. Ouderen geportretteerd als scholieren. Een klassenfoto omringd met geraniums. Met humor erbij werkt het stigma extra confronterend. Als je oud wordt mogen er best wat jaren bij, maar liever geen beperkingen.

Verzorgingstehuis
Naar aanleiding van de beelden van John wordt duidelijk dat de rol van ouderen over de jaren heen flink is veranderd. Hij volgde de Turkse Ali en Fahriye die zowel voor hun kleinkinderen als ouders zorgen. Het doet herinneren aan de tijden dat ouders ook in Nederland bij de kinderen introkken.
“Mijn familie in Vlijmen woonde met verschillende generaties bij elkaar. Nu ik zelf ouder ben voel ik me niet meer welkom op plekken waar jongere mensen komen. Ik zou willen dat ik meer gewaardeerd werd.”
Er wordt ook preventief op ingespeeld.
“Het is belangrijk om bijtijds om hulp te vragen, ik heb mijn huis nu al laten aanpassen zodat ik thuis kan blijven wonen. Ik wil liever niet naar een verzorgingstehuis.”

Modefotografie
Een van Imke’s geportretteerden loopt mee met de expeditie. Als een waar model werd ze gestyled en gefotografeerd. Een vervolg op deze serie stond onlangs in de Linda.
Ze krijgt complimenten: “Laten we eerlijk wezen, je bent gewoon een mooie vrouw.”
Maar ook: “Vijf uur bezig voor één foto! Ik weet niet of ik het geduld zou hebben,” aarzelt een ander.
“Zou je het toch niet stiekem willen?”
“Och, vroeger viel ik buiten de boot, ik was lang, had sproeten en rood haar. Ik ben nu niet zo slank meer als vroeger, maar nu ik ouder ben, maakt het me minder uit wat mensen van me denken.”