Ga naar de inhoud
Levenslijn van stof.
Een cape als symbool voor jezelf 'onzichtbaar' maken.
Voor 'Druk op je schouders' tuft Marloes een zwaar vest.
De objecten: bijna klaar voor de presentatie deze maand.
Vrolijke gespen maken een web van verbinding.
Een dieprode slang om je lijf als symbool voor depressie.

Zorgen over geld, een sluimerende depressie of de druk van mantelzorg: hoe maak je de oorzaak van gezondheidsverschillen voelbaar? Kunstenaar Marloes Vreeswijk en stichting Hambaken Doet helpen bij de ontwikkeling van een speelse werkvorm over de gezondheidskloof: “We maken mentale bagage zichtbaar.” 

Meer over het project Gezondheidskloof

In haar atelier naait Marloes aan de stoffen objecten. “In een groepssessie tekenden we de tijdlijn van ons leven. Met momenten van verlies, migratie, verhuizing, al het belangrijke in onze levensloop. Bij elk moment kozen we een stukje stof met passende kleuren en patronen; de inspiratie voor mijn objecten.” Een dieprode slang staat symbool voor langdurige somberheid. “Je kunt hem om je lijf snoeren, verstikkend zoals depressie kan zijn.” Het object voor vriendschap straalt juist energie uit. “De zilverkleurige figuren kun je aan elkaar gespen, samen vormen ze een web van verbinding.” 

“Je draagt het allemaal met je mee.

Organisaties zoals Hambaken Doet zijn van grote waarde: ze verzamelen de ervaringskennis over de effecten van de gezondheidskloof. Vrouwen uit de organisatie zijn actief in de Sprookjesbuurt of Edelstenenbuurt. Deze buurten kleuren rood in de Bossche wijkenmonitor als het gaat om het welzijn van inwoners. De spelvorm daagt uit je in te leven in ieders persoonlijke verhaal. Wanneer je als ZZP-er werkt, lijkt aan de buitenkant alles goed voor elkaar, maar als je tijdelijk niet kunt werken geeft dat financiële problemen. Ook de zorg voor ouders (taalondersteuning) en kinderen (vechten voor het juiste schooladvies) kan veel vragen. Hoe doe je recht aan de ervaring van mensen die door stress of armoede geen gezonde keuzes kunnen maken? Marloes: “Je draagt het allemaal met je mee. Ik koos daarom objecten die je op je lijf draagt. Hiermee kun je voelbaar maken welke levenservaringen kwetsbaar maken voor de kloof en welke kracht geven.” 

Presentatie in mei
Voor een gevoel van ‘druk op je schouders’ tufte Marloes een dikke jas met een oranje binnenkant, geïnspireerd op een reddingsvest. “Een zware en een lichte kant: de zorg voor een kind kan moeilijk zijn, maar brengt ook moois.” Een doorschijnende cape in camouflagekleur drapeert ze over de andere objecten: “Dit is de muur die je optrekt. Een houding van ‘alles is oké’, terwijl er diep van binnen andere emoties leven. Heel spannend om publiek ervaringen uit te beelden.”