Ga naar de inhoud
Beeld: Melle Smets

Rotterdam – Achter de voordeur van een heleboel mensen gaan de energietransitie en klimaatcrisis niet over warmtepompen en zonnepanelen, maar over schimmel, kou en gaskachels. Op 4 en 5 november organiseren we vanuit het Huis van de Toekomst samen met het Stadmakerscongres en de Architectuur Biennale Rotterdam programma over deze kille kwestie.

Meer over het project Huis van de Toekomst

Duurzame dilemma’s
Op 4 november, tijdens het Stadmakerscongres van AiR – Architectuur Instituut Rotterdam in Theater Zuidplein, nemen we professionals die werken voor overheden en woningcorporaties mee naar het Prof. Oud-blok. Dit stedelijk monument is uitvalsbasis van het Huis van de Toekomst. Vroeger was het een voorbeeld van sociale woningbouw in Bospolder-Tussendijken. Nu is het oud en versleten. Bewoners hebben last van kou en schimmel in slecht geïsoleerde huizen. Renovatie is al een paar keer uitgesteld. Hoe moet het verder?

Onder leiding van Robbert de Vrieze ga je in gesprek over deze vragen:
– Hoe wordt de mens (bewoner) weer eigenaar van de leefomgeving?
– Hoe kunnen we richting een systeem van gedeelde voorzieningen i.p.v. of in aanvulling op individuele energietransitie?
– Welke belofte maken we aan de kinderen van de bewoners van nu?

Klik > hier < om je aan te melden.

Energie Agora: Wiens Energie?
Op 5 november organiseren we samen met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam de Energie Agora: Wiens Energie? In een theatraal gesprek in de Ferrodome, Keileweg 25 bouwen we voort op het gesprek van 4 november.

Het team Huis van de Toekomst neemt je opnieuw mee naar het Prof. Oud-blok. Bewoners presenteren het programma van eisen voor een toekomstig ontwerp. Kleine woningen zijn ideaal voor leven met een kleine voetafdruk. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn een bron van onderling contact. Buurtinitiatieven bouwen samen aan een collectieve energie-infrastructuur die lokaal, beweeglijk en onafhankelijk is. Welke droom zal haalbaar blijken?

Klik > hier < om je aan te melden.