Ga naar de inhoud
Foto: Imke Panhuijzen

Ted Noten volgt Ivo van den Thillart op als bestuursvoorzitter van de stichting achter de Academie voor Beeldvorming. “Ik vind het mooi dat jullie projecten doen met mensen uit de stad.”

Ted Noten is beeldend kunstenaar en maakt sieraden. Hij werd bekend door tassen en sieraden waarbij voorwerpen werden ingegoten in acrylaat: pistolen, een dood muisje of cocaïne.

Noten woont en werkt in ‘s-Hertogenbosch, ook uitvalsbasis van de Academie voor Beeldvorming. “Ik vind het een moeilijke stad. Het culturele klimaat is een middenstandersklimaat. Eten, zuipen, dansen, sjansen. Bourgondisch. Maar ben je dan ‘Cultuurstad van het zuiden’? Er gebeurt hier wel iets bijzonders, een soort volkscultuur, in carnaval, in de meivlaggen. Dat vind ik heel mooi. Maar het is ook behoudend en niet vernieuwend. Als je ziet wat er per trein aankomt, dan zijn dat senioren. Die komen een Bossche bol eten en een kaarsje branden in de Sint Jan. Natuurlijk, er is aanbod, musea, programma, maar het gaat er om dat iets ontbreekt in de bevolkingsopbouw. Den Bosch is geen universiteitsstad. Het is geen internationale stad.”

“Ik herken in mijn eigen werk dingen die ik terug zie in de actieonderzoeken van de Academie voor Beeldvorming.” Hij geeft een voorbeeld: “In het Amsterdam Museum konden mensen het depot bezoeken. Al die spullen daar zijn van Amsterdammers. Dat weten mensen helemaal niet. Dus ik had geregeld dat iedereen die in het depot was geweest een ring kreeg, waarop stond: ‘van ons’. Langzaam verdwijnen die ringen uit het depot en worden verspreid. Dus het depot wordt ook een gemeenschap. En mensen die in het depot zijn geweest herkennen elkaar aan de ring.”

“En daarom vind ik het mooi dat jullie in deze stad jullie vernieuwende werk doen.” Vanaf nu dus: “Wij.”