Ga naar de inhoud

Stage is spannend, stage is nieuwsgierig zijn, stage is durven, stage is doen, stage is luisteren, stage is observeren, stage is twijfelen, stage is kwetsbaar, stage is struggle, stage is doorzetten, stage is ontmoeten, stage is gesprekken hebben, stage is leren kennen, stage is enthousiast zijn, stage is gevoel, stage is puur, stage is lef tonen, stage is grenzen verleggen, stage is ontwikkelen, stage is anders, stage is kort, stage is te kort, stage is heel veel, stage is nog veel meer.

Stage is inzicht krijgen
Thuis stagelopen werkt niet. Door COVID-19 werd ik gedwongen mijn stage in de duurzame mode-industrie vanuit huis te doen. Het is zeker interessant en leerzaam, maar mij net wat te commercieel. Want is dat nou het belangrijkste, winst maken?

Stage is eng
We leven in een welvarende maatschappij, volop in verandering. Hoe kan ik daar iets voor betekenen? De Academie voor Beeldvorming verhoudt zich tot allerlei vraagstukken. Is dat een plek voor mij? Ben ik goed genoeg om daar te werken? Heb ik al genoeg kennis? Klopt mijn beeld van wat ze nu precies doen?

Stage is ervaren
Nu ben ik hier een maand aan de slag. Het is een hele andere stage dan ik gewend ben. De eerste dag mocht ik zelf het gebouw afsluiten. Het is een stage waar het vooral draait om mijn ontwikkeling. Wat wil ik leren en op welke manier? Ik sluit aan bij een aantal projecten en krijg de ruimte om zelf initiatief te nemen.

Stage is mezelf laten zien
Ik ben iemand die in hokjes denkt. Ik plaats mensen in hokjes en doe dat ook bij mezelf. Ben ik een mode-meisje of eerder een tomboy? Doe ik dit omdat ik ergens bij wil horen of om erachter te komen wie ik ben? Geen idee. Wat ik wel kan zeggen is dat het me soms belemmert.

Stage is onderzoeken
En nu hoor ik je denken – denk ik – andere mensen in hokjes plaatsen is niet oké! Toch? Plaats jij anderen in hokjes? En als je dat doet, waarom doe je dat? En hoe verkeerd is dat eigenlijk?

Ik denk dat ik vooral mensen in hokjes plaats waar ik bewondering voor heb, waar ik nieuwsgierig naar ben, waar ik tegenop kijk. Het is een manier om de wereld te begrijpen.

Stage is uit mijn comfortzone
Tijdens mijn stage ga ik onderzoeken wat deze hokjes betekenen. Ik ga het gesprek aan met de mensen die ik in hokjes plaats, waar ik nieuwsgierig naar ben. Wat zit er achter deze persoon? Wie is iemand los van mijn indruk? En wat denken zij van mij? Mijn bevindingen deel ik eind augustus in een presentatie in de Cactus op de Tramkade in Den Bosch.