Ga naar de inhoud

Den Bosch – Vanaf 8 oktober te zien op de Tramkade: The Great Outdoors. In deze aangrijpende fotodocumentaire volgen we mannen, die in het struikgewas onderdak zoeken. De serie kwam tot stand in een samenwerking tussen fotograaf Mike Harris, Klaas Burger en mensen zonder huis. Op 16 oktober verkennen we in een integraal gesprek de dilemma’s rond buitenslapen.

Wooncrisis, coronacrisis
Harris’ beeldtaal doet denken aan geënsceneerde fotografie en is erop gericht de kijker te verwarren: het verschil tussen recreatief kamperen en overlevingskamperen lijkt bedrieglijk klein. De vertrouwdheid van de beelden roept de vraag op of de heersende opvatting dat dakloosheid een keuze is, wel de juiste is. Of kan het een ieder overkomen? De fotoserie werd gemaakt tussen 2014 en 2016 in de regio Breda. Maar de woon- en coronacrisis maken de actualiteit van de serie alleen maar groter. Samen met de geportretteerden is daarom besloten de serie opnieuw te vertonen.

Tijdens Re_Nature in de binnensteeg Mengfabriek
The Great Outdoors komt als serie van 12 prints (afmeting 133×200 cm) op aluminium dibond te hangen in de binnensteeg van De Mengfabriek, tegenover de ingang naar Buro Kade en maakt onderdeel uit van Re_Nature, festival voor kunst en natuur. Dit festival vindt plaats van 8 – 31 oktober op en rond de Tramkade.

Leren van buitenslapers
Op zaterdag 16 oktober verkennen we van 16:00 – 17:30 in een integraal gesprek de dilemma’s van buitenslapers en de mensen die met hen te maken hebben. Vervolgens onderzoeken we de Tramkade door de ogen van een expert. Wat doe ik als het uitzendbureau waarvoor ik werkte mijn baan, mijn huis, mijn officieel adres en mijn zorgverzekering opzegt? Waar ontvang ik mijn vriendin als ik geen huis heb? Wat kunnen we leren van buitenslapers? In het programma maak je kennis met (voormalig) tentbewoners, Hans Diks (straatwerker SMO Breda), Lianne van Oosterhout (straatpastoraat Den Bosch), Larisa Melinceanu (Stichting Barka), Klaas Burger (Academie voor Beeldvorming) en anderen. Aanmelden via de festivalprogrammering van Re_Nature.