Ga naar de inhoud
Beeld: Yacinth Pos
Beeld: Yacinth Pos
Beeld: Yacinth Pos

Wat als er plotseling geen werk meer is? Vormgever Yacinth Pos doet sinds eind juli veldwerk. Ze gebruikt haar ervaringen bij de ontwikkeling van een online game voor Camping Kafka. Tegelijk zal zij ze in een Europees perspectief plaatsen door haar participatie aan Seasonal Neighbours, een collectief artistiek onderzoeksproject op seizoensarbeid in de landbouw.

Sinds de coronacrisis wordt er gesproken over tekorten aan arbeidsmigranten in de agrarische sector. Yacinth loopt nu alleen tegen het tegenovergestelde aan: door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen tijd viel het werk stil. Hoe gaan arbeidsmigranten hier mee om?

Klik hier voor Yacinths vorige verslag.

Wat een lekker zonnig weer was het de afgelopen tijd! En die regenbuien achteraf kwamen ook niet als een straf. Op het land stonden ze minder te springen. De afgelopen maand had ik heel wat werkdagen ingepland, maar om 5 voor 12 werden deze steeds opnieuw afgeblazen. Net die laatste regenbui aan het eind van de middag die hem de das om deed. Of juist de aanhoudende droogte waardoor werken op het land geen zin had. Daar zit je dan, om kwart voor 10 avonds, weer een berichtje van de boer of de baas van het uitzendbureau. Terwijl je net je boterhammetjes hebt gesmeerd.

Er wordt gesproken over keurmeesters die komen controleren of de oogst überhaupt nog wel geschikt is voor consumptie. Deze heftige weersomstandigheden zorgen voor een grotere kans op een verloren oogst. Ik merk om me heen een sterke financiële afhankelijkheid van dit onvoorspelbare seizoenswerk. Mensen staan inmiddels te springen om werk. Ook omdat het oogstseizoen eigenlijk pas echt van start gaat in september. 

Mijn onderzoek op het land staat dus even stil. Toch krijg ik op deze manier wel bepaalde werkomstandigheden mee. Wat doen mijn Poolse of Roemeense collega’s als er geen werk is? Ik weet uit verhalen dat een uitzendbureau met beloftes komt wat betreft werkuren. Ik vraag me inmiddels echt af wat er daadwerkelijk toegezegd wordt. Want met dit huidige klimaat kunnen er niet veel voorspellingen worden gedaan. Dit vraagt om nog meer verdieping en onderzoek. 

Hopelijk in september weer wat meer met mijn voeten in de aarde! Tot die tijd probeer ik in het kader van het onderzoek voor de online game voor Camping Kafka en mijn deelname aan Seasonal Neighbours, te achterhalen wat deze plotselinge tekorten aan werk betekenen voor mijn buitenlandse collega’s. 

Enkele recente artikelen over seizoenswerk en arbeidsmigratie:

De PZC schreef over Willem, die medelijden kreeg met een werkloze Poolse insluiper.

In het NRC verscheen een artikel over de angstcultuur en de kans om op straat te komen te staan als je als arbeidsmigrant werkt in een slachthuis.

De Volkskrant onderzocht werk- en woonomstandigheden op een Agripark in Dronten en de kans om werk te verliezen. Voor Yacinth is dit dichtbij: “Ik werk altijd in de buurt van Dronten, want het uitzendbureau van waaruit mijn werk komt is daar gevestigd.”

De Stentor vertelde over de hoe Alexandru Balint teleurgesteld terugkeert naar Roemenië.

Het NRC schreef over de Poolse Krzysztof Nicinski die van zijn werkgever geen zorgpasje kreeg.