Ga naar de inhoud

Is design een luxeproduct? Moeten de mensen voor wie een product wordt ontworpen altijd onderdeel zijn van het designteam? Klaas Burger en Maybe Boozegeoisie reageren op deze twee stellingen naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Victor Papanek: The Politics of Design’ in Design Museum Den Bosch.

Design for the real world
Deze tentoonstelling gaat over de ideeën en het werk van de visionaire ontwerper, criticus en activist Victor Papanek (1923-1998). Zijn beroemde boek ‘Design for the Real World: Human Ecology en Social Change’ (1971) staat voor een radicale visie op ontwerpen waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie.

Maar hoe staan we er een halve eeuw later voor? Zijn hedendaagse ontwerpers nog steeds (of weer opnieuw) bezig met deze thema’s? In een serie filmpjes op de online Derde Verdieping van het Design Museum reageren ontwerpers op citaten van Victor Papanek, om erachter te komen of zijn ideeën nog steeds relevant zijn.

In de derde aflevering zie je Klaas Burger (artistiek leider) en Maybe Boozegeoisie (artistiek leider, initiatiefnemer All Inclusive) van de Academie voor Beeldvorming. Hoe verhouden zij zich tot de denkbeelden van Victor Papanek?