Ga naar de inhoud
Queer Arts Festival 2023. Foto: Karin Jonkers
Queer Arts Festival 2023. Foto: Karin Jonkers
Queer Arts Festival 2023. Foto: Karin Jonkers
Queer Arts Festival 2023. Foto: Karin Jonkers
Queer Arts Festival 2023. Foto: Karin Jonkers

Er gebeurt veel op het gebied van regenboogstad Den Bosch! De Academie voor Beeldvorming is in 2024 verbonden aan de ontwikkeling van het regenboogbeleid en organiseert een aantal moment waarop we oefenen hoe we in samenwerking met de lhbtqia+ gemeenschap kunnen werken aan een meer Queer Den Bosch.

Meer over het project Drag Up Family

Regenboogbeleid
In 2024 zijn we actief betrokken bij het regenboogbeleid van de gemeente. Hoe kunnen we in samenwerking met actieve partijen een voorbeeldgemeenschap vormen? Vanuit de Drag Up Family geven we sturing en richting aan dit proces door het mede-organiseren van verschillende momenten gedurende het jaar: op IDAHOBIT, het Queer Arts Festival in juni en rondom Coming Out Dag in oktober. Daarbij onderzoeken we hoe een alternatief voor een regenboogpad er uit kan zien. Al doende bouwen we zo aan een steviger netwerk en een een visie op de toekomst.

Werken aan meer begrip
Op de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbisch-, Bi-, Trans- en Interseksefobie op vrijdagavond 17 mei organiseren we in samenwerking met Radar een moment om stil te staan bij de discriminatie, geweld en onbegrip tegen de regenbooggemeenschap. We vertonen de film Pride met een nagesprek in de Verkadefabriek. Pride is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1984. De solidariteit, maar ook de ingewikkelheid daarvan, tussen de queer gemeenschap en mijnwerkersgezinnen staat daarin centraal. Hoe bouw je aan wederzijds begrip? In het kader daarvan werkte de Drag Up Family samen met kunstenaar Griet Menschaert (de Family noemt haar Tante Griet). Ze nodigt nieuwsgierige mensen uit om in een interactieve en intieme setting met elkaar in gesprek te gaan. Wat wil je altijd al stiekem vragen aan een queer persoon? Dit is je kans! Haal je ticket nu!

Broedplaats
In april is de Drag Up Family gestart met een werkperiode in de Broedplaats, gefaciliteerd door Theater Artemis, Theaterfestival Boulevard, Verkadefabriek en Festival Cement. Hoe bouw je collectief aan een safe space voor expressie? Met hulp van theatermaker Rikkert van Huisstede, bekend van theatershow Boys Won’t Be Boys, verkennen de family members van DUF welke randvoorwaarden er nodig zijn. Hoe bouw je een relatie op met publiek? Wanneer kan je een kwetsbare kant laten zien? De resultaten hiervan worden gepresenteert op zondag 9 juni tijdens een zondagochtend brunch op het Queer Arts Festival. Haal je tickets nu!

Queer Arts Festival
Zo werken we toe naar het Queer Arts Festival op 7, 8 en 9 juni in de Verkadefabriek! Wij nodigden verschillende gemeenschappen uit Den Bosch en omgeving uit om een film te presenteren of een publieksprogramma neer te zetten. We werken onder meer samen met Gender+, Sportclub Zoete Lieve Gerritje, Stichting Meer dan Gewenst, Roze50+, Den Bosch of Wa, PowerUp073, aerodance en vele anderen! Ook organiseren we vanuit de Drag Up Family een drag inloop voor all ages op zaterdag 8 juni.

Speciale aandacht willen we geven aan de hommage aan Kasper van Tol. Hij was een audiovisueel kunstenaar, performer en documentairemaker die regelmatig samenwerkte met de Academie voor Beeldvorming met IN DE (S)MAAK en de Drag Up Family. Eind vorig jaar overleed hij plotseling. Tijdens de hommage staat zijn werk centraal.