Ga naar de inhoud

Speciaal voor de nieuw gebouwde Brede Bossche School Boschveld ontwikkelde de Academie voor Beeldvorming een kunstwerk. In het werk komen de belevingswereld van volwassenen en kinderen op verrassende wijze bij elkaar. Leerlingen kregen de opdracht om na te denken over welk beeld zij als school willen uitstralen naar de wijk.

Boschveld is een wijk waar soms nogal bevooroordeeld naar gekeken wordt. De wens van de leerlingen was daarom helder: op de school moest een kunstwerk komen met een positieve uitstraling en een welkom gevoel. Ook de professionals gaven dit aan. Het is nog steeds heel hard werken in de wijk, maar er gebeuren veel goede dingen.
“We hebben een symbool van vooruitgang nodig,” zegt Fatima, coördinator van de school.
“Gewoon doen!” aldus Ton, al jaren actief in de wijk.

De zon, zoals kinderen hem vaak tekenen, symboliseert de buitenwereld. De zon geeft licht en warmte, voedt en stimuleert. Hij zet je aan om in actie te komen, de wereld te verkennen. Het is daarom een geschikt symbool voor de school.

Overdag is de zon een perfecte rood gele cirkel op de muur van de school. ‘s Nachts, als het donker wordt, verschijnt er een onhandig en kinderlijk getekend lichtend zonnetje met lachend gezicht. Het kunstwerk is een aanmoediging om op een positieve manier te blijven werken aan vooruitgang en tegelijkertijd een herinnering aan persoonlijke leermomenten en speelse, kinderlijke ontwikkeling.

Uitvoering: Malou Doormaal & Rieneke de Vries