Maybe in tha house!!!!
Drag artist Maybe Boozegeoisie is sinds kort onderdeel van het kernteam van de Academie voor Beeldvorming als special manager. Hoe kan een verkleed personage onderdeel zijn van een echte organisatie? Wat voor gevolgen heeft dit voor de gesprekken die we voeren?
Drag wat????
Een beetje context: drag bestaat al tijden en in vele vormen. Vrouwen verkleedden zich als mannen om serieus genomen te worden in de tijd dat zij nog niet mochten stemmen. Zwarte homoseksuele mannen uit arme milieus beleefden de fantasie van een rijke witte vrouw in de Amerikaanse ballrooms.
Drag combineert een persoonlijke zoektocht naar genderexpressie met een politiek statement. Het is een middel om toegang te krijgen tot een andere wereld of klasse. Vaak profileren dragqueens en -kings zich in het uitgaansleven, in clubs en kermissen. Drag wordt dan enkel gezien als entertainment. Maybe Boozegeoisie onderzoekt hoe drag meer kan zijn dan dat.
Maybe wie????
Sinds hun geboorte in 2016 is Maybe uitgegroeid van een vrij klassieke ‘trashique dragqueen’ tot een altijd veranderende ‘non-binaire drag artist’. We spreken Maybe aan met ‘die / diens’ of ‘hen / hun’ in plaats van ‘hij / hem’ of ‘zij / haar’.
Vrij direct na de eerste dragervaring nodigde Maybe vrienden uit om mee te doen. Zo ontstond de Drag Up. “In mijn woonkamer, met de make-up van mijn moeder, uitgedroogde prittstiften en heel veel youtube-tutorials.” Dit is uitgegroeid tot een lerende community waarbij ieder event een ander karakter heeft. Zo was de Drag Up onderdeel van Queering the museum in het Van Abbemuseum, de queerminded fantastisco party in het Werkwarenhuis in Den Bosch en bij organisaties die werken met de jongeren- en trans*community.
Drag Up zei je????
Tijdens de Drag Up wordt er geëxperimenteerd met make-up en outfits. “Iedere keer met een andere insteek. Wat voor cyborg wil je worden? Hoe word je één met de natuur? Wat gebeurt er als je wordt op gemaakt door iemand met een blinddoek? Het tijdelijke karakter van make-up zorgt voor speelruimte. Dit maakt het mogelijk de conventies van je eigen identiteit uit te dagen.”
En nu????
“Door een rol te krijgen binnen de Academie voor Beeldvorming wil ik laten zien dat drag een serieuze rol kan spelen binnen maatschappelijke gesprekken,” zegt Maybe. “Het is een kunstvorm die direct een reactie uitlokt. Door de overdrijving, de kitsch en het theater, worden onze verschillen expliciet. Drie uur aan make-up maakt een nieuw gesprek mogelijk.”
Maybe wordt special manager van All Inclusive. Dit is een nieuw artistiek actieonderzoek naar thuisgevoel in ‘s-Hertogenbosch. Wie voelt zich thuis in de stad en voor wie is het een toeristenparadijs? Wie is te gast en wie is ‘die gast’? “We betrekken allerlei community’s in het beantwoorden van deze vraag. Ik heb een witte huidskleur en ben in Brabant opgegroeid, waardoor ik me thuisvoel in Den Bosch. Tegelijkertijd is er weinig ruimte voor mijn queer identiteit. Deze spanning voel ik, maar die zit ook in de stad. Hoe kunnen we gaan werken met dit spanningsveld? Hoe kunnen we hier artistiek vorm aan geven?”
Wil je meer weten of contact met Maybe? Mail hen op maybe@academievoorbeeldvorming.nl