Ga naar de inhoud
Beeld: Michael Landy voor Firstsite
Beeld: Jane Domaliç voor The Conceptbank
Beeld: Rehearsing Family door Petra Mrsa
Beeld: Carole de Buck voor Print at Home Coloring Book by Artist in Times of Corona
Beeld: Brief voor Mail Art
Beeld: Bijdrage voor Manoeuvre

Hoe beleef je kunst vanaf je laptop? Wat kan cultuur toevoegen als de musea dichten zijn en de concertzalen gesloten? Online is genoeg te bekijken, te lezen, te horen en te livestreamen. Maar hoe komt je het dichtste bij de essentie van een kunstwerk? Hier een selectie initiatieven die je leiden naar kunstwerken die je zelf kan performen, inkleuren, uitvoeren en maken!

DIY-performance
The Conceptbank is opgezet als een online database met performanceconcepten van hedendaagse kunstenaars. Deze zijn beschreven als instructies, zodat iedereen deze kan uitvoeren. Initiatiefnemer Frans van Lent werkt met het idee van unnoticed art, waarbij kunst zich verschuilt in het dagelijkse leven. De rol tussen performer en publiek wordt opgeheven, het publiek ís de performer. Tijdens de corona-uitbraak wordt The Conceptbank uitgebreid met concepten door middel van een open call met de veelzeggende titel How to be Alone.

#manoeuvrehomework
Manoeuvre is een collectieve maakplek in Gent waar kunstenaars en buurtbewoners samenwerken. Vaak wordt handwerk gebruikt, wat schitterende resultaten geeft zoals bij het project Hybrid Heads van Daniela Dossi. Nu roepen zij op om meditatieve motieven te verspreiden in plaats van virussen. Deze worden achteraf gebundeld in een minimagazine.

Art is where the Home is
Firstsite is een galerie in Colchester. Zij hebben een Artist Activity Pack samengesteld met thuisopdrachten door vooraanstaande Engelse kunstenaars als Jeremy Deller, Mark Wallinger en Antony Gormley. De eerste is online te downloaden, er komen nog meer edities aan.

Print At Home Coloring Book By Artists In Times Of Corona
Maker en curator Laurens Mariën heeft diens kunstenaarsnetwerk aangesproken om een speciaal kleurboek te maken dat je zelf thuis kan uitprinten. Met bijdragen van een waslijst aan kunstenaars een mooi document die de kleurkriebels aanwakkert! Alle kunstenaars hebben vrijwillig een tekening ingezonden, door deze in te kleuren kan je wat terugdoen en direct het portfolio van deze makers aanvullen. 😉

Rehearsing Family
In 2014 nodigde de Kroatische fotograaf Petra Mrsa haar familie uit voor een bijzondere reis, waarin de vastgeroeste familiebanden werden bevraagd. Door een serie opdrachten waarbij in een andere taal wordt gesproken of van kleren wordt gewisseld, ontstaat er een nieuwe vorm van intimiteit. Goed idee dus om dit ook bij jou thuis te doen.

One Day I Had Sex
Nu alles trager gaat is dit een goed moment om deel te nemen aan een mail art-project. Allerlei oproepen zijn online te vinden, waaronder die van de Russische Alexander Chernavskiy. Wat was de laatste keer dat je een seksuele ervaring of fantasie had? Download de postcard en verander deze tot tekst en beeld die dit het beste weerspiegeld.