Ga naar de inhoud

Wat kan een teamchef bij de politie leren van een Poolse man die in Breda in het struikgewas leeft? Welke emoties roept een varkenskop op? Klaas Burger deed afgelopen dinsdag een interventie tijdens de leiderschapsdag van Politie eenheid Oost-Nederland en nam enkele kunstwerken mee.

De aanwezige agenten werden geconfronteerd met een van de politieschilderijen van Daan den Houter, een foto uit de serie ‘The Great Outdoors’ van Mike Harris en een varkenskop. Uit de boxen klonk geluid van buiten: rijdende auto’s, een fietser en wind in de bomen. Op het podium was een opstelling te zien met enkele quotes: ‘Het maakt niet uit wat je doet. Het maakt wel uit wat je doet.’ En: ‘Vanuit samen denken ontstaan instituties. Die worden steeds groter en nemen uiteindelijk de plaats in van onze intuïties.’ De quotes werden vormgegeven door Nearest Neighbour in de huisstijl van de Academie voor Beeldvorming.

De interventie was aanleiding voor een gesprek: ‘Wat moet je als wetsdienaar met de emoties die een varkenskop bij je oproept?’ ‘Welke rol speelt internet bij de manier waarop in de publieke ruimte varkenskoppen worden neergelegd? En raakt dit aan cybercrime?’ Of: ‘Wat als iemand zo buiten de geregelde samenleving functioneert, dat hij alleen nog maar met een agent contact heeft?’ En: ‘Hoe is het debat over diversiteit in de samenleving te gebruiken om als politiemacht slimmer te worden?’