Ga naar de inhoud
Foto: Sas Schilten

IN DE (S)MAAK al gezien? Spoken wordartiest en vriend van de show Eef was aanwezig bij de première afgelopen 4 november in de Verkadefabriek. Voor haar een fijne eerste kennismaking met de queer community in Den Bosch. Het maakte haar nieuwsgierig: hoe kan ik zelf drag of raarheid een grotere rol laten spelen in mijn dagelijks leven? Thuis bekeek ze de miniserie nog eens op youtube.

Meer over het project IN DE (S)MAAK

Dragconventies
“Het klassieke beeld van mannen in jurken heeft me nooit echt aangesproken. Het spreekt me vooral aan als mensen op hun eigen wijze op zoek zijn naar een passende uitingsvorm voor zichzelf. De Drag Up Family is een belangrijk onderdeel van IN DE (S)MAAK. Het laat zien dat RuPaul’s Drag Race, de tv-competitie die de wereld liet kennismaken met drag, maar het topje van de ijsberg is. Een nieuwsgierige grijze muis is net zo welkom als de doorgewinterde paradijsvogel. Drag kan je op verschillende manier toepassen. Zo absurdistisch, extravagant of eenvoudig als jij wil.”

Genderidentiteit
“Henk en Lidwien behoren tot een oudere generatie waarin de man-vrouwverhouding minder fluïde werd opgepakt dan nu. Tijdens hun date draaien ze de rollen om. Dat heeft me aan het denken gezet over mijn eigen genderidentiteit. Tot voorheen heb ik dat altijd als vanzelfsprekend aangenomen. Biologisch ben ik vrouw maar gevoelsmatig had ik net zo goed man kunnen zijn. Vanuit mijn spoken word gebruik ik sinds kort het karakter Evert om mijn verhaal op het podium te vertellen. Mij maakt het niet uit hoe iemand zich definieert of wat iemands genderidentiteit is. Wat of wie je bent, ben je voor jezelf.” ❤️

Persoonlijke overwinningen
“Het gesprek tussen Emmie en Sophie is erg herkenbaar. De kroon komt daarin naar voren als een symbool van victory. Overwinning door ruimte in te nemen. Drag gebruiken om je identiteit te verkennen. Zowel innerlijk als uiterlijk. Het afgelopen jaar heb ik de keuze gemaakt om de beugel-BH de deur uit te doen. Dit voelt als een innerlijke overwinning.”

Met jezelf voor jezelf
“Ik vind het tof dat Mart en Anouk hebben besloten om met zichzelf op date te gaan. Ik ben graag alleen en kan het gelukkig goed vinden met mezelf. Een goed voorbeeld daarvan is mijn wekelijks momentje als Campingbaas bij koffietent De Camping. Hier ben ik compleet op mezelf aangewezen. Voor Anouk is het opdoffen een vorm van selfcare en voor mij is dat het opzoeken van dit lokale initiatief.” 

Zelfexpressie
“In de zaal van de Verkadefabriek wordt hard gelachen om de aflevering van Roos en Dakota. Ik vind het lastig om er naar te kijken. Het schrikt me af. Ze nemen de ruimte in en durven hun gevoel te laten zien. Ik vind dat doodeng. Het wekt ongemak bij me op. Ik heb dat ook als mensen zich zo vrij voelen om ineens te dansen of zingen. Goh, wat zegt dit over mij? Misschien ben ik wel bang om stevig in mijn schoenen te staan.” 

Kortom…
“Mijn ontdekkingsreis is pas net begonnen. IN DE (S)MAAK heeft me in beweging gezet om verder te experimenteren met Evert op het podium. Wat voor rol krijgt hij en hoe ziet dat eruit in het dagelijks leven? Jullie zijn nog lang niet van mij en Evert af!”