Ga naar de inhoud
Tijdens de presentatie in het SM's
Grensmanifest, getoond in het SM's
Afsluiting Blinde Vlekken, in Heesch
Tijdens een bijeenkomst met andere kunstenaars

Sinds haar afstuderen aan AKV | St. Joost in september 2014 nam Janina Frye deel aan het Talentontwikkelingsprogramma van de Academie voor Beeldvorming. ‘Hoe praat je over geld?’

‘De laatste anderhalf jaar heb ik aan drie projecten gewerkt. Twee waren in opdracht van een woningbouwvereniging. Eén vond plaats in een museum, naar aanleiding van de vluchtelingenproblematiek. Het was fijn dat ik per project een vergoeding kreeg, daardoor was het vol te houden.’

‘Ik heb allerlei organisatorische dingen geleerd, die je op de kunstacademie niet te zien krijgt: Hoe schrijf je een plan? Hoe ga je met een opdrachtgever om? Hoe houd je het contact met de mensen met wie je te maken hebt simpel? Hoe maak je een realistische begroting? Hoe praat je over geld?’

‘De methode van de Academie voor Beeldvorming laat zien hoe belangrijk de achterkant van het proces is: er ontstaat niet zomaar een kunstwerk in de publieke ruimte. De betrokkenheid van omwonenden, een woningbouwvereniging of een lokale overheid is ook een belangrijke – onzichtbare – voorwaarde. Alleen dan wordt het kunstwerk een gegeven in sociale processen ter plaatse.’

‘Door het Talentontwikkelingsprogramma heb ik me als kunstenaar verhouden tot sociale vraagstukken. Ik dacht lang dat ik mijn eigen fascinaties met een maatschappelijke context kon verbinden. Maar dit was moeilijker dan ik dacht. De echtheid van de straat benauwt me soms. Mensen zijn heel kwetsbaar. Wie ben ik dan om te zeggen hoe het wél moet?’

‘Ik wil na deze drie projecten mijn eigen handschrift en mentaliteit verder uit bouwen. Wat dat betreft was ik blij met de tentoonstelling in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Daar lukte het beter het onderwerp in het materiaal te brengen: het museum voelt als een ruimte om te experimenteren.’