Ga naar de inhoud

Maybe Boozegeoisie organiseerde in 2016 de eerste Drag Up in hun huiskamer in ‘s-Hertogenbosch waarbij die vrienden uitnodigde te experimenteren met drag. Dit is in de tussentijd uitgegroeid tot een lerende community rondom dragcultuur in de underground van Brabant. In samenwerking met Club Studio is een website gemaakt en werd de naam uitgebreid naar Drag Up Family.

Meer over het project Drag Up Family

Drag Up Family
Maybe merkte dat ‘drag up’ een term begon te worden die ook door andere mensen werd gebruikt. De Drag Up was online niet goed vindbaar en vooral gekoppeld aan de mensen die Maybe persoonlijk kende. Er moest iets gebeuren en dat begon met de naam. De keuze viel op Drag Up Family, in het kort DUF. Uiteraard na een lange brainstorm met namen als DRAG 404 – refererend naar ‘this webpage does not exist’ en veel te abstracte suggesties als “queer marks” – dat verwijst naar het campkarakter van drag waarin alles tussen “aanhalingstekens” wordt gezet.

Drag Up Family voelde meteen als een warme en passende naam. Geworteld in de traditie van queercultuur waarin mensen uit de LGBTQIA+gemeenschap een eigen familie kiezen, omdat traditionele familiebanden niet altijd veilig zijn. In dragcultuur is ‘house’ een veel gebruikte term voor een collectief van dragartiesten. Zij woonden namelijk vaak samen, zoals een familie. Maybe zoekt met drag ook letterlijk naar een familie van gelijkgestemden. De afkorting DUF past daarnaast in Maybe’s visie dat drag niet alleen gelijk staat aan spektakel.

Club Studio
Met hulp van financiering van COC Noordoost-Brabant zijn Geoffrey van Dijk en Sophia Steenbergen van Club Studio ingeschakeld om de website te maken. Twee ontwerpers met een speelse, soms activistische inslag en een warm hart voor drag. Sophia gaf Maybe zelfs ooit een zak met kleding om te gebruiken voor hun looks. Met veel enthousiasme ging het Bossche ontwerpduo aan de slag met het doorspitten van het archief aan foto’s die Maybe de afgelopen jaren had verzameld.

Ze hielpen structuur aan te brengen en Geoffrey maakte aanvullende illustraties. Uiteindelijk bestaat de website uit verschillende statements, die iedere keer een ander aspect van drag benadrukken. DRAG = FAMILY, maar ook expressie, kunst, party en activisme. Uiteraard aangevuld met algemene informatie en een agenda. Zo is de Drag Up Family bereikbaar voor iedereen die dat wil.

Bekijk de website via www.dragupfamily.nl