Ga naar de inhoud

Fatoş Çergel is de nieuwe penningmeester van de stichting achter de Academie voor Beeldvorming. “Ik heb een klik met de visie van de Academie. Er wordt ruimte genomen voor een ander geluid. En beeldvorming is mijn vak.”

Fatoş Çergel is filmmaker en in het dagelijks leven medeverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van Fatusch Productions: een maatschappelijk betrokken platform voor mediaproducties en campagnes. Al 35 jaar lang produceert Fatusch documentaires, voorlichtingsfilms en portretten waarin migranten, gastarbeiders, vluchtelingen, pleegzorg of huiselijk geweld centraal staan.

“Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de ander en in de maatschappelijke vraagstukken die in de ontmoeting met die ander voelbaar worden. Ik wil niet meedoen aan dat kapitalistische spel van mezelf verkopen. Ik wil juist zo dicht mogelijk bij de echtheid van de ander staan. Daarna kan ik spreken.”

“Ik heb mezelf van kleins af aan de minderheid gevoeld. Niet als in: er niet bij horen. Wel als in: anders zijn dan verwacht. Het heeft me geleerd om niet zomaar met alles en iedereen mee te doen, maar stem te geven aan dat wat in de minderheid is.”

“Fatusch Productions is opgericht door mijn moeder. Wij zijn samen twee dominante karakters in een bedrijf. Ik snap dus ook goed hoe spannend de dynamiek in een klein platform als de Academie voor Beeldvorming kan zijn. Aan de ene kant heb je de wilde ideeën en aan de andere kant is er de begroting, waarin je een wild idee moet afbakenen en een balans moet vinden.”

“Ik werk vanuit een iets andere diversiteitsvisie dan de Academie voor Beeldvorming, in een ander netwerk. Met duurzaamheid heb ik minder gedaan. Ik houd me bezig met mensenrechten en minderheden. Ik snap in deze zin goed vanuit welke expertise ik ben gevraagd voor de functie van penningmeester. Ik hoop dat we elkaar de komende jaren zullen verrijken.”