Ga naar de inhoud

Den Bosch – Wat doe je als je geen huis hebt? Stadsnatuur blijkt een toevluchtsoord voor mensen die niet mee kunnen komen in de hoge versnellingen van onze prestatiesamenleving. Op 16 oktober verkenden we in het integrale gesprek ‘Buiten Slapen: Wat doe je als je geen huis hebt?’ de dilemma’s rond buitenslapen. Dit gesprek was onderdeel van onze tentoonstelling The Great Outdoors tijdens Re_Nature Festival op de Tramkade in Den Bosch.

Fotograaf Mike Harris en proceskunstenaar Klaas Burger werkten tussen 2014 en 2016 samen met tentbewoners in de regio Breda. In de aangrijpende documentaire fotoserie The Great Outdoors volgen we enkele dakloze mannen, die in en rond Breda in het struikgewas onderdak zoeken. Deze serie is vanaf 8 oktober 2021 blijvend te zien in de patio van de Mengfabriek in Den Bosch.

Zaterdag 16 oktober 2021 vond de wandeling en talk ‘Buiten Slapen: wat doe je als je geen huis hebt?’ plaats bij de tentoonstelling tijdens Re-Nature Festival. De wandeling ging niet alleen over de foto’s, maar ook over Sjonnie: een man die vaak verblijft op het terrein van de voormalige veevoederfabriek. Sjonnie vernielde vlak voor de opening van het festival het werk van Jan Koen Lomans, die op dat zelfde terrein zijn werk had opgebouwd. Tijdens de wandeling ontstonden er gesprekken over de leefruimte van Sjonnie en wat er net voor de opening van het festival was gebeurd. Want bevond Re-Nature festival zich niet juist in Sjonnie’s woonkamer? 

Onze stagiaire Mariek Janssen omschrijft de samenkomst vanuit haar indrukken:

“Ik heb de wandeling ervaren als een erg indrukwekkend moment. Er waren mensen van allerlei verschillende achtergronden, die allemaal een ander perspectief hadden op het onderwerp buiten slapen. Er kwamen veel verschillende stemmen naar boven, stemmen van mensen die zelf buiten hebben geslapen, stemmen van mensen die heel veel onmacht en boosheid voelden tijdens de gesprekken die ontstonden gedurende de wandeling. En andere mensen, die als burger of professional opzoek waren naar oplossingen, maar het eigenlijk ook niet wisten.

Het was heel indrukwekkend om te zien dat al deze mensen, die allemaal andere perspectieven en levenservaringen hebben, het allemaal even niet meer wisten. Niemand had een oplossing en dat was oké.”

Op 19 oktober 2021 publiceerde NRC een artikel over het voorval tussen Sjonnie en het festival. Klaas Burger en Imke Ruigrok, curator van het festival, werden geïnterviewd. (Lees het artikel hier).

Over Sjonnie zegt Imke het volgende: “Sjonnie is onderdeel geworden van het festival, of we het nu willen of niet.”