Ga naar de inhoud

Zondag 15 november van 13:30 – 15:30 uur en zaterdag 26 november van 13:00 – 16:00 uur wordt ‘Bedankt voor uw deelname aan deze poging om de persoonlijke financiële omstandigheden bespreekbaar te maken’ van Malou van Doormaal opnieuw uitgevoerd in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. Suppoosten werden geinstrueerd om met museumbezoekers in gesprek te gaan over de relatie tussen hun geluksbeleving en geld. De actie was eerder mee te maken tijdens de kunstnacht.

Van Doormaal ontwikkelde het idee na gesprekken met klanten van voedselbanken en professionals die met hen werken. Deze gesprekken vonden plaats als onderdeel van het onderzoek dat de Academie voor Beeldvorming samen met het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch uitvoerde in het kader van de tentoonstelling Bosch Geluk. De instructie aan suppoosten hangt in de tentoonstelling, die nog tot en met 29 november te zien is in het museum.

‘Het museum is een hele rijke omgeving, waarin heel veel wordt aangeboden. Juist daar wil ik iets doen dat met armoede te maken heeft,’ zegt Malou. Vandaar de directe openingszin van suppoosten: ‘Hoe staat het met uw financiële situatie?’ Met deze vraag verandert de comfortabele omgeving van het museum in iets dat voor klanten van de voedselbank heel gewoon is. ‘Het traject dat bezoekers van de voedselbank doormaken zit vol schaamte en dwang. Zo worden de bezoekers ook benaderd: we willen het allemaal van u weten en zijn blij dat u er bent!’