Ga naar de inhoud
Foto: Janneke Duister
Foto: Sas Schilten
Foto: Norigineel
Foto: Norigineel

Hoera! Annemieke Damen heeft diens stage bij Academie voor Beeldvorming afgerond. Dit deed hen vanuit de opleiding Sociaal Werk aan Curio in Breda. Gaandeweg kwamen er steeds meer kanten van Annemieke naar boven, zoals Sammy en Mika Mc’Key. Dit jaar heeft veel in werking gezet: Hoe kan of wil je jezelf laten zien? En wie bepaalt of een ervaring wel of niet legitiem is?

Meer over het project Drag Up Family

Comfortzone
Tijdens het afgelopen jaar werd er flink getornd aan de comfortzone van Annemieke. Hen vertelt wat die het afgelopen jaar over zichzelf heeft geleerd:

Sammy is een kwetsbare kant van mijzelf die snel geraakt kan worden. Zwijgzaam en terughoudend. Vorig jaar heeft Janneke Duister, een maker en medehuurder in de Cactus, mij geïnterviewd vanuit haar project over rouw en verlies. Dit proces heeft mij laten inzien dat mijn gevoelens en ervaringen er toe doen, en hier juist juist kracht en authenticiteit in schuilt.’

Annemieke maakt keuzes en neemt verantwoordelijkheid: de knusse Drag Up Family Movie Night in december en de Summer Drag Madness afgelopen augustus waren evenementen die ik heb georganiseerd. Ik ben er nu achter dat dat meer vraagt dan een planning: het plezier zit ‘m juist in samenwerken en de sfeer en steun die dit met zich mee brengt.’

‘✨ Mika Mc’key🗝✨ is mijn dragpersona, een enthousiaste stuiterbal die geïnspireerd raakt door ‘normale’ alledaagse voorwerpen, locaties, mensen: ja, eigenlijk alles wel… Door drag kan ik letterlijk zien waar ik me wel, niet of minder comfortabel bij voel. Mika geeft me de keuze om dit te veranderen.’

Mika op Cement Festival. Foto: Ruben Zwart

Aannames van tafel 
All Inclusive was een artistiek actieonderzoek waar Annemieke bij betrokken was. Hen sloot zowel aan bij Den Bosch Kan Het als bij Leefstijlcoaching Den Bosch, waar samen met kunstenaar Desiree Hammen werd gewerkt aan een spandoek en een kaftan. Annemieke: ‘Het rustige proces van borduren liet me inzien dat je niet altijd met een mening hoeft te beginnen om contact te maken, het kan ook met een vraag. Voel jij je thuis in de stad? In je eigen lichaam? Wat voor trots of pijn ervaar je? Aan de buitenkant is niet altijd te zien wat er speelt, of wat voor impact dit heeft in iemands dagelijks leven. Het is een uitnodiging om iets te delen.’

Werksessie All Inclusive. Foto: Sas Schilten

Professionaliteit
Dat is een belangrijke vraag gedurende Annemieke’s stage: Hoe kan ik mijn ervaringskennis professioneel inzetten? ‘Tijdens mijn tijd bij Academie voor Beeldvorming heb ik ervaren dat het cruciaal is om je persoonlijke ervaringen mee te nemen in je werk, ook juist wanneer ik me ergens voor schaam of angst ervaar. Dat vind ik nog altijd moeilijk. Ik ben er inmiddels over uit dat ruimte innemen en om hulp vragen de enige manier is om een rol te creëren die bij mij past.’

Bedankt!
‘De afgelopen periode heb ik talloze lieve (queer) mensen, kunstenaars en makers mogen leren kennen. Al was het maar één zin, het maakt impact en daarvoor dank: Desiree, Fang, Janneke, Marco, Francien, Jelle, Godelieve, Sas, Bijke, Marloes, Muna, Ted🔐, alle mensen van de Drag Up Family💖, Ilya, Dakota, MissPeukie en Marieke als medestagiairs🤗 en natuurlijk Klaas, Monique, Malou en Maybe Boozegeoisie!✨💙’

Mika Mc’key: ‘Ik ga deze periode nooit meer vergeten!’

Zoals het welbekende motto bij Academie voor Beeldvorming klinkt:
‘Wij zijn geen makkelijke stageplek!’
‘En dat klopt, maar ik ben ook geen makkelijke stagiair geweest. 😉’