Ga naar de inhoud
Collage: Annemieke Damen

Een nieuw jaar, een nieuwe stagiair! Het team van de Academie voor Beeldvorming wordt tot en met juni 2023 aangevuld met Annemieke Damen, derdejaarsstudent Sociaal Werk bij Curio in Breda. Hen is 19 jaar, woont in Poederoijen, is van nature een twijfelaar en dol op het maken van collages.

Leren-leven-leren
Annemieke is een actieve student. Tijdens de corona-uitbraak was die betrokken bij een publieke actie in Breda over de tijdsbesteding van studenten tijdens de pandemie. Eerder heeft hen stage gelopen bij een pop-up naaiatelier en werken-leren-creëren dagbesteding en is zelfs ooit begonnen met het schrijven van een boek.

‘Ik ben de studie Sociaal Werk gaan doen omdat ik in mijn privéleven veel te maken heb gehad met psychische problemen, labels en hulpverlening. Ik volg momenteel een 12-delige training ‘Herstellen doe je zelf’ en heb me aangemeld voor een cursus ‘werken met eigen ervaring’, waarmee ik meer inzicht en verdieping hoop te vinden in mijn herstelproces.’

Ervaringsdeskundigheid
Annemieke is vanaf de eerste ontmoeting heel open over hun psychische achtergrond. ‘Het is voor mij een lang acceptatieproces geweest om om te gaan met autisme, ADD, TOS, eetstoornissen, rouw: you name it. Dat is zeker een voordeel in mijn studie, want waar anderen dit alleen kennen uit een boekje, heb ik ervaring opgedaan in real life!

‘Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat herstel geen wedstrijd is. Het heeft geen finishlijn, het is een levenslang proces. ’Grow through what you go through’, met kleine stapjes kom je vooruit. Ik wil de ervaringen die ik opdoe in het hersteltraining gebruiken binnen mijn stage om mijn sterke punten in te leren zetten, in plaats van grotendeels de focus te leggen op wat ik (nog) niet kan. Ik hoef niemand iets te bewijzen, behalve mezelf. Ooit hoop ik ambulant te gaan werken en mensen steun, hoop en een luisterend oor te kunnen bieden.

Stage
Tijdens deze stage gaat Annemieke eerst meelopen en meehelpen met verschillende projecten. ‘Mijn eerste eigen evenement wordt een film- en/of muziekavondje met de Drag Up Family. Uiteindelijk wil ik graag een aantal projecten opzetten over labels in de zorg, voor(oor)delen over mentale gezondheid en herstelverhalen in de vorm van bijvoorbeeld een podcast. Ik hoop zo dat mijn ideeën ook gaan leven bij anderen.’

‘Ik heb wel wat twijfels of de Academie voor Beeldvorming bij mij past. Ik ben echt een structuur-junkie en sta liever niet in de schijnwerpers. Daarom is het echt een uitdaging. Hoe kan ik mezelf meer laten zien? Het is een uitnodiging: probeer maar, ga op je bek, dan kan je leren. Vraag maar, doe maar. Falen bestaat niet.’

That’s the spirit. Welkom Annemieke!