Ga naar de inhoud

Je thuis verliezen, daar denk je liever niet aan. Maar wat als de manier waarop je leeft als probleem wordt gezien of je thuisland gevaar biedt? Voor sommigen is deze onzekerheid realiteit, zowel ver weg, als ook hier. In de tentoonstelling Imagine Home in het NoordBrabants Museum organiseert de Academie voor Beeldvorming twee gespreksavonden op 22 en 29 mei, waar mensen die worstelen met thuisgevoel hun ervaringen delen. Reserveer hier een plek!  

HERE
Op woensdagavond 22 mei vertellen Bosschenaren Sanoune Samou, Amanda Janssen en M’hammed Akrim over hun zoektocht om hun thuis vorm te geven, ieder vanuit eigen perspectief. Vervolgens gaan we met filmmaker Fatos Cergel en burgemeester Jack Mikkers dieper in op de gedeelde ervaringen. 

We sluiten de avond af met een groepsgesprek voor de hele zaal. Wat kunnen we als mens en als stad leren van de ervaringen die we deze avond hebben gehoord? Je bent van harte welkom om jouw inzichten en ervaringen te delen. 

THERE
Op woensdagavond 29 mei gaat het over de vraag: Wat als je niet alleen je huis verliest maar ook je thuisland? Het overkwam Aktham Abu Fakher. Hij vluchtte weg uit Syrië en kwam terecht op Curaçao. Curaçao – zelfstandig land binnen het Koninkrijk Nederland – heeft geen asielwetgeving. Dus zit Aktham vast. Hij krijgt geen status als vluchteling en kan het eiland niet legaal verlaten.

Aan de hand van Akthams situatie praten we met o.a. Dick Drayer, NOS-correspondent op Curacao, Amal Toubi, Palestijnse woonachtig in Israel, en Geraldine Scheperboer-Parris, Akthams advocaat. Wat kunnen we als Nederlanders en wereldburgers leren van situaties waarin regelgeving tekort schiet? We sluiten het programma af met een groepsgesprek voor de hele zaal.